Monday, April 2, 2012

HDR φωτογραφίες και λίγα λόγια για το τι είναι HDR.

Ουφ, βρήκα λίγο χρόνο να τελειώσω τις hdr και να τις ανεβάσω.





Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο chief Αντρέας!



Με αφορμή αυτό το post, θα ήθελα να πω και δύο πράγματα σχετικά με τις HDR, μιας και είχα ακούσει κάποιους να αναρωτιούνται.

Κατάρχάς HDR συμένει High Dynamic Range.
Γιατί και πότε να τραβήξεις HDR? Γιατί σου δίνει τεράστειο εύρος πληροφορίας για να συνθέσεις την τελική εικόνα. Άμα βρίσκεσαι σε μέρος με σκιά ή έχεις μπροστά σου τον ήλιο π.χ. και τραβήξεις μια φωτογραφία, θα κάψεις τον ουρανό και όλη την απίστευτη μαγεία από σύννεφα, μπλε, κόκκινο κ.ο.κ. Με HDR όμως μπορείς να έχεις και αυτά.

Για να 'δημιουργήσεις' μια HDR φωτογραφία χρειάζεσαι το λιγότερο 3 φωτογραφίες με διαφορετικά exposures και τρίποδο. Μια σε 0 και 2 άλλες σε +2 και -2 (αυτό χρησιμοποιώ εγώ κατά βάση). Ανάλογα τον καιρό βέβαια μπορείς να παίξεις και με άλλες τιμές. Σε μηχανές SLR είναι πολύ απλό να τραβήξεις 3 φωτογραφίες σε διαφορετικά exposures με ρυθμίσεις της κάμερας. (απ'όσο γνωρίζω μπορείς μέχρι 3 διαφορετικά exposures, αλλά άμα θέλεις να φτιάξεις μια φωτογραφία με πάνω από 3 διαφορετικά exposures, παίζεις με ταχύτητα και καλύπτεις το εύρος -3 εως +3, τα αποτελέσματα είναι απίστευτα!)

Πως τις ενώνεις μετά; Εγώ χρησιμοποιώ το Photomatix Pro και Photoshop. Για αρχή όμως χρειάζεσαι το photomatix pro μόνο, όπου εισάγεις τις φωτογραφίες και παίζεις με τα setting.
Το photoshop το χρησιμοποιώ (αφού έχω δημιουργήσει τις φωτογραφίες στο phtomatix pro) γιατί έχω δημιουργήσει ένα workflow πάνω στις hdr από πολλές τεχνικές που έχω δει ανά καιρό και μου δίνει την δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερη επέμβαση στις φωτογραφίες. Επειδή όμως είναι τεράστειο για να το εξηγήσω, άμα κάποιος θέλει να του πω σε βάθος αυτά που χρησιμοποιώ ας με ρωτήσει σε καμιά συνάντηση ή mail.

Peace

5 comments:

  1. Πολύ όμορφες John.Νομίζω ότι η πρώτη έιναι η πιο δυνατή, διότι οι χρωματισμοί του ουρανού ταιριάζουν απόλυτα με τους αντίστοιχους του εσωτερικού χώρου και δίνουν ένταση στην εικόνα

    ReplyDelete
  2. μπράβο ρε Γιάννη :))

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Wraios John! Oi kalyteres nomizw einai h 2h me th despoina kai h teleytaia tou Antrea k ayto thewrw epeidh yparxei megali antithesi logw tou oti fainetai kai exwterikos xwros/ouranos. Tonise omws ligo se oles (alla eidika stis ypoloipes) ta xrwmata sou, mou fainetai oti einai ligaki mounta, eidika gia HDR. Cheers!

    ReplyDelete
  5. Αγαπάω HDR! :)) Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου, ειδικά η πρώτη και η τρίτη μου αρέσουν πάρα πολύ! :)

    ReplyDelete